Ekonomi

Borsa İstanbul iki yeni endeksi hesaplamaya başlayacak

Borsa İstanbul internet sitesinde, “BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Setinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Duyuru”Duyuru paylaşıldı.

Duyuruda, hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler KAP’ta (KAP) listeleniyor. “Payların Geri Alım Duyurusu”Geri alım programı devam eden, program kapsamında sermayesinin en az yüzde 0,1’ini temsil eden sayıda payını geri satın almış ve fiilen hisse geri alımlarını değerleme tarihinden itibaren son 12 ayda hatasız yapmıştır. “BIST Geri Alım Endeksi”oluşturulmasına karar verildi.

Duyuruda, BIST Temettü 25 Endeksi’nin yüzde 10’luk ağırlık sınırlı versiyonu olan “BIST Temettü 25 Ağırlıklı 10” endeksinin de piyasa gereklilikleri ve yayımlanma sıklığı dikkate alınarak hesaplanacağı belirtildi. BIST Temettü 25 Endeksi saniyede 1 olarak değiştirilecektir.

“Halihazırda bir kez hesaplanan ve gün sonunda yayınlanan BIST Pay endekslerinin getiri versiyonları, gün içindeki fiyat versiyonları kadar sıklıkta hesaplanarak yayınlanmakta ve dönemsel değerlemelerde gerekli kriterleri sağlayamayan şirketler, BIST Sürdürülebilirlik ve BIST Sürdürülebilirlik 25 endekslerinin kriterleri sağlaması için bir kez daha verilmesi Bankanın mevcut kararlarının daha kolay anlaşılır hale getirilmesi amacıyla yeniden düzenlenmesi, 5.2.f.iii ve 7.2’de yapılan değişiklikler Bu durumun şirketin uzun vadeli temettü ödeme alışkanlıklarını değiştirmediği görülebileceğinden, bu tür şirketlerin endeks dışında kalmaması için 6.11.b maddesindeki ‘Geçici Hesap dönemi 6 ay ve daha az olan şirketlerde hesap dönemi değişen şirketlerde anılan ‘son 3 mali yıl’ kriteri ‘mali yıl’ olarak dikkate alınmayabilir. Madde 6.15’te belirtilen yönetmeliğin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca değiştirilmesi ve ‘Güncelleme Sıklığı’ başlıklı 12. maddesinin eklenmesi.

Duyuruda, hesaplanmaya başlanacak olan “BIST Temettü 25 Ağırlık-Sınırlı 10” endeksleri için XUGRA ve XTM25S kodlarının kullanılacağı ve BIST Geri Alım Endeksi’nin açıklanacağı belirtildi. en geç 11 Ağustos’ta.

kemaliye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu