DİSK Raporu: “Türkiye’de kamu istihdamı OECD ortalamasının 5 puan altında”
DİSK Araştırma Dairesi EMAR (Emek Araştırma) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan “Kamu ve Genel İşler Sektöründe İstihdam” raporu 2023/Kasım ayında yayımlandı.
Raporun öne çıkan başlıkları şöyle:
Genel işler sektöründe kamu istihdamı, kamu harcamaları ve istihdam verilerinin OECD ve AB ülke düzeyleri ve ortalamalarıyla karşılaştırıldığı raporun önemli başlıkları şöyle:
Kamu sektöründe sosyal harcamalar yetersiz
Kamu sosyal harcamalarına ayrılan pay 2020 yılında GSYİH’nın yüzde 17,6’sı iken, 2022 yılında 4 puan azalarak yüzde 13,3’e, 2023 yılının ilk döneminde ise yüzde 14,5’e geriledi.
Kamuda eğitim, sağlık ve sosyal korumaya yönelik politikalar yetersiz
Kamu hizmetleri içerisinde eğitim, sağlık ve sosyal korumaya ayrılan payları incelediğimizde; Kamu hizmetlerine GSYİH’den en az ayrılan payın “eğitim” olduğu görülmektedir. GSYH içinde eğitime ayrılan pay ise sadece yüzde 3,2. Sağlık hizmetlerine ayrılan pay, pandemi dönemi dışında hiç artmadı ve GSYİH’nın yüzde 3,7’si oldu.
Kamu istihdamı yetersiz: Türkiye’de kamu istihdamı OECD ortalamasının 5 puan altında
Türkiye’de kamu sektöründe istihdam oranı OECD ülkeleri ortalamasının 5 puan altındadır. 2021 yılı verilerine göre Türkiye’de kamu sektöründe istihdamın toplam istihdam içindeki payı yüzde 13,4 iken, OECD üyesi ülkeler için bu oran ortalama yüzde 18,6’dır.
Bu durum, kamu hizmetlerine olan talebin karşılanamamasının yanı sıra, işsizlik oranlarıAynı zamanda etkiler.
Kamu çalışanlarının yalnızca yüzde 34’ü kadın
Diğer Avrupa ülkeleri ve OECD ülkelerinde kamu sektöründe kadın istihdamı oldukça yüksekken, Türkiye’de kamu sektöründe çalışan kadın oranı oldukça düşüktür. Fransa’da kamu sektörü çalışanlarının yüzde 64,6’sı kadın iken, Türkiye’de bu oran yüzde 34,8’dir.
Ayrıca rapora göre;
Forex Haber Merkezi