İstanbul’da Aksa Holding önünde Fedaş İşçilerinden eylem: “Her gün ölümle burun buruna çalışan işçiler ‘Güvenli çalışmak istiyoruz’ diyor…
Haber: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: GENCER KETEN
Tunceli’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Enerji-Sen üyesi Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri AŞ (FEDAŞ) işçileri, düşük zamlara, çalışma koşullarına karşı direnişlerinin 29’uncu gününde İstanbul’da Aksa Holding önünde eylem yaptı. ve işten çıkarmalar. DİSK Enerji-Sen Organizasyon Uzmanı Yeliz Vurgun, “İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu neden uygulanmıyor? Her gün ölümle burun buruna çalışan, yoğun iş yüküne rağmen yetersiz kadroyla çalıştırılan işçiler neden işten atılıyor?” ‘Sefalete mahkûm olmak istemiyoruz, çalışma koşullarının garanti altına alınmasını mı istiyoruz?’ dedikleri için mi kapalılar? “Çöpe atılıyor” diye sordu.
Tunceli’de düşük ücret artışlarına, çalışma koşullarına ve işten çıkarmalara karşı direnişe başlayan DİSK Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçileri, eylemin 29’uncu gününde İstanbul’da Aksa Holding önünde toplandı. İşten çıkarılan personel geri alınmalı. Eylemde, “FEDAŞ personeli insanca yaşam ve garantili iş için çabalıyor” yazılı pankart açılırken, “Zafer direnen emekçilerin olacak”, “Üreten biziz, üreten biziz” yazılı pankartlar açıldı. yönetmek” de taşındı.
“Enerji personeli köle değildir” ve “Hiçbir şirket bir şirketi yenemez” sloganlarının atıldığı açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekilleri Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ve HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu da katıldı. “örgütlü insanlar” sloganları atıldı.
“BİR ARKADAŞIMIZ ACI NEDENİYLE KALP KRİZİ GEÇİRDİ”
İşten çıkarılan Alican Çelik, şunları söyledi: “Feyyaz Doğan adlı bir arkadaşımız yaşadığı işkence nedeniyle çocuğunun gözü önünde kalp krizi geçirdi. Bunun sorumlusu kim? İşten çıkarılmamızın nedeni şu: müdür yardımcısı üzerimize araba sürdü, biz de arkadaşlarımızı koruduk. kameralara görüntülendik diye işimizi kaybettik. tek hatamız “bu insanları korumak ama şoför şu an koltuğunda oturuyor ve pisliğine devam ediyor” siyaset.”
“İŞÇİLERİ BÖLMEYE, BİRBİRLERİNDEN KAYBETMEYE ÇALIŞTILAR”
DİSK Enerji-Sen Başkanı Süleyman Keskin kısaca şunları söyledi:
“Bir çaba yürütüyoruz. Bu çabayı yürütürken aslında tüm yöneticilerle tek tek toplantılar yaptık. Bu toplantılarda çok net açıklamalarda bulunduk. Burada sorunu çözmezseniz bu sorun olur dedik. Sadece 125 FEDAŞ çalışanının sorunu değil, bölgedeki tüm emekçilerin sorunu.” Ancak öyle bir il müdürümüz var ki, yıllardır bölgede birlikte yaşayan çalışan arkadaşlarımızın arasındaki birlik ve beraberliği bozmak için işçileri mezhep ve inançlarına göre bölerek birbirleriyle kavga ettirmeye çalıştılar. ama başarısız oldular. Personel arkadaşlarımızın taleplerini Dersim emekçilerinin üzerine yıkmaya çalışırken, çalışırken ölmek istemiyoruz. Biz bunu gördük ama başaramadılar.”
“ALTYAPI SİSTEMLERİNİN ZAYIF OLDUĞU AÇIK”
Ortak açıklamayı DİSK Enerji-Sen Organizasyon Uzmanı Yeliz Vurgun okudu. “2011 yılından bu yana örgütlendiğimiz FEDAŞ’taki direnişimiz 29 gündür tüm kararlılıkla devam ediyor. Sarı sendika ve AKSA Grup Şirketleri işbirliğiyle FEDAŞ işçileri yıllardır açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum edildi. Kazancı Holding” dedi Vurgun. devam etti:
“Özelleştirme süreci sonrasında hızla gelişen ve enerji sektöründe bir dev haline gelen Kazancı Holding, servetini artırdı ama işçi ve emekçilerin hakkını verme konusunda süslü cümlelerden başka bir şey yapmadı. Bu dağıtım şirketleri ise, Kamu İhale Kanunu uyarınca özelleştirilenler özelleştirildi, en büyük hedef ‘altyapı, üstyapı ve ‘yenilikçi yatırımlar’ olması gerektiği söylendi ama bunların olmadığı ve olmayacağı bilindiği halde, dağıtım şirketleri ve altyapı çalışmaları her geçen gün imkansız hale gelmiştir.Yenilikçi yatırımları sadece daha fazla kazanma hırsıyla çalışanları köle çalışma düzenlemelerine zorlamak için kullanan dağıtım şirketleri, halka elektrik hizmeti vermek yerine artan elektrik enerjisini bahane ederek gücü kullanmaktadır. Fiyatlarındaki artış, faturalarını ödeyemeyenlerin elektriğinin kesilmesine ve altyapı eksikliği nedeniyle enerjinin verimsiz kullanılmasına yol açtı. Ülkemizin toplu katliamı olan 6 Şubat 2023 depreminin ardından Malatya ili başta olmak üzere depremin meydana geldiği yerlerde elektrik kesintileri yaşandı. Elektrik kesintileri altyapının eksik olduğunun göstergesidir. Afet durumlarında elektrik kesintisi durumunda yardımcı hatların bulunmadığı ve altyapı sistemlerinin zayıf olduğu aşikardır.
“ŞİRKET İŞÇİLERİ SEFALETE MAHKUM ETTİ”
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sorunları bunlarla bitmiyor. Aynı şekilde Çoruh Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş.’de de çok sayıda elektrik personeli görev yapmaktadır. Geçtiğimiz günlerde vefat eden elektrik personeli Musa Kasap arkadaşımız ‘antigron bağlantısı’ yaparken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti. Elektrik Yüksek Akım Çalışma Yönetmeliği’ne aykırı olarak işçilerin topraklamadan, manevra yapmadan, hattı enerji altında izole etmeden çalışmaya zorlanması, ölümlerinin sorumlusu Kazancı Holding ve şirketi Aksa’dır. İşsizlik, personel yetersizliği, görev dışı çalışma ve düşük fiyatlar artık dayanılmaz hale geldi. ‘Şirketimizin en değerli varlığı insan kaynağıdır’ diyen Fırat Aksa Elektrik Dağıtım Şirketi, sarı sendikayla yaptığı sözleşmelerle çalışanlarını sefalete mahkum ederken, çalışanlar haklı taleplerini dile getirince patron tehdit etti işten çıkarılma ile çalışanlar. Bu tehdidin göstergesi, günlerdir işyeri önünde sesini duyurmaya çalışan işçileri görmezden gelen ve onlara kulak tıkayan patronun, araç anahtarlarını işçilerden alıp sistemleri kapatmasıdır. Şirketin il müdürünün talimatı üzerine çalışma tabletleri. Araç ve sistem olmadan her an oluşabilecek elektrik arızasına personel nasıl müdahale edebilir? Bu durum doğrudan personel ile halkı birbirine düşürüyor. Patronun yaptığı sorunu çözmek değil, işçiyi karalamak. Acil işlere müdahale edilmesini engelleyen patron, çalışanları çalışmamakla suçluyor.
“İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NEDEN UYGULANMIYOR?”
Aynı patron, Fırat Aksa Dağıtım Şirketi’ne bağlı diğer illerden gelen personeli de çalışmaya zorlamak istiyordu. Enerji branşmanı ve dağıtım şebekelerinde arıza, tamir ve bakım gruplarının faaliyet gösterdiği hatlar farklıdır. Her ağ kendi hattındaki arızayı onarır. Personelin bilmediği bir hatta çalışması can kaybına neden oluyor. Transformatörlerin yeri, hücrelere giriş çıkışları, enerjinin nereden geldiği, hangi sınırdan hangi düşürücü transformatöre gittiği bilinmeyen bir yerde çalışmak son derece tehlikelidir ve zorunlu haller dışında çalıştırılmamalıdır. sebepler. Ancak patron, Tunceli’de çalışan işçilerin yerine aynı dağıtım şirketine bağlı Elazığ’dan işçi getirdi. Bunlar yetmezmiş gibi Elazığ’da işçi temsilcilerimiz ve sendika genel sekreterimiz Emin Atsız’ın da katıldığı toplantıda personelin sorunları görüşüldü ve talepleri aktarıldı ancak bu toplantı sonrasında çalışanlara bilgi vermek yerine, şirket karşılığında hak ettikleri bedelleri 25/2 koduyla işten çıkardılar. Toplam 17 arkadaşımız işten çıkarıldı. İşten atılan arkadaşımız Feyyaz Doğan, gerginliğe dayanamadığı için kalp krizi geçirdi. Aksa Genel Müdürlüğü önünde soruyoruz. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu neden uygulanmıyor? Neden her gün ölümle burun buruna çalışan, ağır iş yüküne rağmen eksik çalıştırılan çalışanlar, ‘Sefalete mahkûm olmak istemiyoruz, güvenli çalışma koşulları istiyoruz’ dedikleri için neden işten atılıyor? Yoksa siz Aksa Şirketi yöneticileri ve sahipleri, her geçen gün yoksulluğu derinleştirerek işçileri ezmekle, kâr hırsı uğruna çalışanların canlarını hiçe saymakla, onları halkın karşısına çıkarmak istemekle mi suçlusunuz? “Sendikamıza üye olan ve Fırat Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş.’de insanca yaşamak ve garantiyle çalışmak istediğini söyleyen elektrik personeli kazanacak.”