Vücudunuzdaki dost bakterileri artırmanın 4 yolu
Bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri sayısını artırmak sizin elinizde!
Dikkat! Güçlü bir bağışıklık sistemine giden yol onlardan geçiyor!
VÜCUDUNUZDAKİ DOSTU BAKTERİLERİ ARTIRMANIN 4 YOLU!
Sonbahar ve kış aylarında kapalı ve kalabalık yerlerde virüslerin bulaşma riski çok daha yüksek olduğundan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek her zamankinden daha önemli. Bağışıklık sistemimizin oluşumunda bağırsaklarımızın anahtar rol oynadığını vurgulayan Prof. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmaci, “Vücudumuzdaki dost bakteriler bizi enfeksiyonlardan korumada büyük önem taşıyor. Dost bakteriler (yararlı bakteriler), zararlı bakterilerin (düşman/patojen) çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu mikroorganizmalar en çok bağırsaklarda bulunur. Yetişkin bir insanın bağırsaklarında yaklaşık 100 trilyon bakteri (yaklaşık 1,5 kg) bulunur. “Bağırsaklarımızda ne kadar dost bakteri varsa bağışıklık sistemimiz de o kadar güçlü olur” diyor. Dahiliye Uzmanı Dr., günlük hayatta alacağımız bazı önlemlerle dost bakteri sayısını arttırmanın, zararlı bakteri sayısını azaltmanın ve hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Meltem Batmacı, bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri artırmanın 4 etkili yolunu anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
1. Sağlıklı ve tutarlı beslenin
Yapılan bilimsel çalışmalar; Sağlıklı ve istikrarlı bir beslenmenin bağırsak sağlığıyla doğrudan bağlantılı olduğunu kanıtlıyor. Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen besinler tüketmek, her gün yeterince su içmek, fast food tüketiminden kaçınmak, lif bakımından zengin gıdaları tercih etmek ve beslenmede çeşitliliğe değer vermek bağırsak sağlığımız nedeniyle bağışıklığımızı güçlü tutmamızda büyük önem taşıyor. Dr. Meltem Batmacı “Organik, mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmeli, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. “Rafine şeker ve doymuş yağlardan kaçınılmalıdır” diyor.
2. Probiyotik ve prebiyotik besinler tüketin!
Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan ve sağlığa faydalı dost bakterilerdir; Zararlı bakterilerin bağırsak duvarından dokulara sızmasını engeller. Zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotikler; Probiyotik bakteriler için besin ve güç kaynağı olurken, probiyotiklerin çoğalmasını ve büyümesini sağlar. Dr. probiyotik ve prebiyotik içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor. Meltem Batmacı “Tarhana, yoğurt, kefir, ayran, turşu (özellikle lahana), sirke, şalgam, tereyağı ve sarımsak probiyotik açısından zengin besinlerden bazılarıdır. “Sarımsak, soğan, elma, muz, hurma, kuru incir, tahıl ve baklagiller, keçi sütü, fındık, pırasa ve enginar da prebiyotik açısından zengin besinler arasında yer alıyor” diyor.
3. Gereksiz antibiyotik ve sık ağrı kesici kullanmayın!
Ülkemizde en sık yapılan yanlışlardan biri de soğuk algınlığı ve ishal başta olmak üzere tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmayan hastalıklarda antibiyotik kullanılmasıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Meltem Batmacı, bilinçsiz ve dikkatsiz antibiyotik kullanımının vücuda faydadan çok zarar verdiğini, bağırsak sağlığına da oldukça olumsuz etki yaptığını söylüyor. Dr. Meltem Batmacı, özellikle 0-18 yaş arası doğumlardan sonra. Aylarca aşırı antibiyotik kullanımının bağırsak florasını kalıcı olarak değiştirebileceği uyarısında bulunuyor. Mide ve bağırsaklara büyük zarar verdiği için ağrı kesicilerin sık kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
4. Gerginliği kontrol etmeyi öğrenin!
Her ne kadar stres altındayken kişiyi uyanık tutmak ve tehlikelerden korumak gerekli olsa da bunun fazlası hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından ciddi tehdit oluşturuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, yürüttüğü bilimsel çalışmalarda; Fazla gerginliğin mide ve bağırsak sistemini doğrudan etkilediğini, gerekiyorsa gerginlik yönetimi konusunda uzman birinden destek almanın faydalı olacağını belirtiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı